انواع روکش های دندان؛قیمت، عوارض و مراحل آنها
در صورتی که یک یا چند دندان شما دچار پوسیدگی، ترکخوردگی، تراشیدگی، یا سایر آسیبهای مانند آن شده باشد، احتمالاً روکش دندان میتواند یک روش درمان ایدهآل برای رفع این مشکلات باشد. در حقیقت استفاده از ارتودنسی و روکش دندان میتواند دارای مزایای ظاهری و کارکردی برای دندانها بوده و علاوه بر بازیابی ساختار دندان، به بهبود طرح لبخند فرد نیز کمک موثر نماید. برخی افراد پس از انجام روکش قصد دارند از ارتودنسی برای ردیف کردن دندان های خود بهره بگیرند، اما آیا استفاده همزمان از ارتودنسی و روکش دندان محدودیتی دارد؟ خیر، مشکلی ایجاد نمی کند، همه روزه بزرگسالان بیشتری از سیمکشی جهت مرتب کردن دندانهای خود استفاده میکنند و با افزایش سن اغلب نیاز به ترمیمهای دندانی بیشتری مانند روکش یا بریج خواهد بود. در انتخاب بهترین نوع روکش دندان و خدمات ارتودنسی می توانید با دندانپزشک متخصص زیبایی مشورت نمایید. معمولا بریج دندان در صورتی توصیه می شود که شما در حال از دست دادن یک یا چند عدد از دندان های خود باشید. شکاف های باقی مانده ناشی از دندان از دست رفته در نهایت باعث می شود که دندان های باقی مانده به سمت فضاهای خالی بچرخند یا حرکت کنند و منجر به گاز گرفتن زبان می شود. عدم از بین بردن فاصله بین دندان و عدم تعادل ناشی از دندان های از دست رفته همچنین منجربه بیماری لثه و اختلالات مفصل گیجگاهی فکی می شود. پل دندان عموما بجای یک یا چند دندان از دست رفته مورد استفاده قرارمی گیرند.
فهرست مطالب
مزایای روکش دندان
مزایای اصلی و موارد کاربرد روکش دندان به شرح زیر هستند:
- ایجاد ظاهر طبیعی و متقارن برای بازیابی طرح لبخند زیبای فرد
- سفید و صاف کردن فوری دندانها با توجه به اینکه روکش تمام مشکلات دندان را پوشانده و پنهان میکند
- دوام و ماندگاری طولانیمدت و ریسک پایین تراشیدگی یا ترکخوردگی روکش. توجه داشته باشید این شرایط در بین انواع مختلف روکشها متفاوت است
- درمان برخی از مشکلات دندان همچون حساسیت، درد، التهاب، بوی بد دهان، یا حتی آبسه دندان
- امکان استفاده از روکش برای بازیابی توانایی طبیعی فرد برای جویدن غذا. به هر حال توجه داشته باشید از روکش نمیتوان برای جویدن غذاهای سفت یا چسبنده استفاده کرد.
- امکان استفاده از روکش برای جایگزینی دندانهای کشیده شده یا ترمیم از طریق ایمپلنت دندان
- امکان قرارگیری مناسب دندانهای بالا و پایین بر روی یکدیگر به نحو مناسب و راحت
- سادهتر بودن تمیز کردن روکش در مقایسه با دندانهای شکسته، دچار پوسیدگی یا دارای عفونت. به این ترتیب سادهتر بودن رعایت بهداشت دهان و دندان در هنگام استفاده از روکش باعث میشود سطح سلامت کلی فرد افزایش پیدا کند. به هر حال توجه داشته باشید استفاده از روکش دندان نیازمند برخی اقدامات مراقبتی خاص است.
افراد مناسب برای استفاده از روکش دندان
دندانپزشک احتمالاً استفاده از روکش را به افرادی که دچار مشکلات و شرایط زیر باشند، پیشنهاد میدهد:
- افرادی که دچار تغییر رنگ شدید در دندانهای خود شده و دندان آنها به روشهای حرفهای سفید کردن دندان واکنش نشان نمیدهد.
- افرادی که ظاهر دندان آنها نامناسب یا کوچک است و به همین خاطر دچار مشکل نامرتبی دندانها هستند.
- افرادی که دندانهای آنها تراشیده یا ترک خورده است.
- افرادی که نیازمند پشتیبانی و تقویت دندانهای خود هستند.
- افرادی که دندان آنها دچار پوسیدگی شدید شده یا آسیب دیده است.
- افرادی که در هنگام جویدن غذا احساس ناراحتی میکنند.
- افرادی که دندانهای آنها به نحو مناسب بر روی یکدیگر قرار نمیگیرد.
- افرادی که دندانهای آنها به خاطر دندانقروچه یا فشار دادن دندانها به یکدیگر دچار فرسایش شده است.
- افرادی که آسیب وارد شده به دندان آنها بسیار شدید بوده و نیاز به حفاظت از پرکردگی، اینله، یا اونله دندان خود داشته باشند.
- افرادی که بر روی دندان آنها عصبکشی انجام شده و نیاز به حفاظت از ساختار باقیمانده دندان خود دارند.
- افرادی که یک دندان خود را از دست داده و به دنبال جایگزین کردن آن با ایمپلنت هستند.
افراد مناسب برای استفاده از روکش دندان همچنین میبایست لثههای سالم داشته باشند. در حقیقت در این حالت روکش دندان بر روی بخش سالم باقیمانده از دندان یا ایمپلنت قرار میگیرد تا به این ترتیب از دندان و ساختار باقیمانده از آن در محل محافظت شود.
انواع مواد مورد استفاده برای ساخت روکش دندان
روکش مناسب برای رفع مشکل بیمار به بودجه درمانی فرد، مواد مورد نیاز، و اهداف زیبایی بیمار بستگی دارد. انواع روکشهای ساخته شده به این منظور به شرح زیر هستند:
روکش فلزی: روکش فلزی کمتر برای دندانهایی استفاده میشود که در معرض دید سایر افراد قرار دارند. در این شرایط رنگ فلز باعث میشود توجه سایر افراد به روکش دندان جلب شده و فرد احساس ناخوشایند داشته باشد.
روکشهای ساخته شده از ترکیب فلز با پرسلاین: این روکشها قویتر از روکش سرامیکی یا روکشهای ساخته شده از پرسلاین هستند. در عمل این نوع روکشها میتوانند ظاهر زیباتر در مقایسه با روکشهای فلزی داشته باشند، اما ظاهر آنها به مقدار کافی شبیه به روکشهای همرنگ دندان نیست. در این حالت معمولاً یک خط فلزی در طول خط لثه برای سایر افراد قابل مشاهده خواهد بود. به خاطر استفاده از فلز در فرآیند ساخت، روکشهای ساخته شده از ترکیب فلز با پرسلاین کدر بوده و ظاهر شفاف و درخشان ندارند.
روکشهای تمام پرسلاین: این روکشها در اکثر مواقع برای اهداف زیبایی مورد استفاده قرار میگیرند. در حقیقت مواد مورد استفاده برای ساخت این روکشها باعث میشود دندانپزشک به راحتی بتواند رنگ و ظاهر روکش را با دندانهای اطراف آن هماهنگ نماید.
روکشهای تمام سرامیکی: روکشهای سرامیکی از مواد شفاف به رنگ دندان ساخته میشود که میتواند بیشترین هماهنگی را با دندانهای اطراف خود داشته باشند. در حقیقت روکشهای سرامیکی یک روش درمان ایدهآل برای بیمارانی است که به دنبال ایجاد ظاهر طبیعی برای دندانهای خود هستند یا به فلزات آلرژی و حساسیت دارند.
روکشهای تمام رزین: روکشهایی که بهطور کامل از کامپوزیت رزین ساخته میشوند کمهزینهتر از سایر انواع روکشهای همرنگ دندان هستند، اما این روکشها مستعد شکستگی و فرسایش بیشتر در مقایسه با سایر روکشها میباشند.
زیرکونیای جامد (solid zirconia): روکشهای ساخته شده از زیرکونیا میتوانند ظاهر و ساختار یک دندان طبیعی را شبیهسازی کنند و بهطور همزمان به سادگی روکشهای ساخته شده از پرسلاین یا مواد سرامیکی در معرض فرسایش یا خوردگی قرار نمیگیرند.
روکش دندان چگونه انجام میشود
معاینه
اولین مرحله در فرآیند روکش کردن دندان تشخیص مشکلی است که باعث شده به دندان آسیب وارد شود. به این منظور، دندانپزشک وضعیت سلامت دهان و دندان را معاینه کرده و به دنبال علائم ایجاد پوسیدگی یا عفونت میگردد. علاوه بر معاینه با چشم، ممکن است دندانپزشک از عکس رادیولوژی برای بررسی ساختار نگهدارنده ریشههای دندان و نیز وضعیت استخوانها استفاده کند.
آماده کردن دندانها
در اولین جلسه ملاقات در مطب، دندانپزشک هرگونه مشکلات ایجاد شده در ارتباط با دندان را شناسایی کرده و تحت درمان قرار میدهد. این مرحله میتواند شامل برداشتن بخش دچار پوسیدگی دندان، عصبکشی دندان، یا هر دوی این موارد باشد.
دندانپزشک در ادامه سطح خارجی اطراف دندان را تغییر شکل میدهد تا وضعیت آن برای قرار گرفتن روکش بر روی آن آماده شود. تغییر شکل دندان و آمادهسازی آن برای روکش معمولاً تحت بیحسی موضعی انجام میشود، هر چند ممکن است برای این کار از داروهای آرامبخش نیز استفاده گردد.
در جلسه بعدی درمان، دندانپزشک یک قالب از دندان بیمار تهیه میکند. این قالب در ادامه برای لابراتوار ارسال میشود تا با توجه به آن یک روکش سفارشی با توجه به ظاهر دقیق دندان تهیه شود. در طول زمان لازم برای ساخت روکش در لابراتوار، معمولاً از روکش یا ترمیم موقت بر روی دندان استفاده میگردد تا به این ترتیب از دندان در طول این مدت نگهداری شده و ظاهر فرد تا زمان ساخته شدن روکش مناسب باشد. دندانپزشک برای متصل کردن روکش به دندان از یک چسب مخصوص به نسبت ضعیف استفاده میکند تا امکان جدا کردن آن از دندان به سادگی وجود داشته باشد.
کار گذاشتن روکش
در طول جلسه دوم ملاقات با دندانپزشک، پس از برداشتن روکش موقت، روکش دائمی جدید ساخته شده در آزمایشگاه با چسب قوی بر روی دندان قرار گرفته و بخش باقیمانده از دندان پوشانده میشود. گاهی اوقات در صورتی که تجهیزات ساخت روکش در مطب دندانپزشک وجود داشته باشد، امکان ساخت روکش برای بیمار در همان جلسه اول ملاقات با دندانپزشک وجود دارد و دیگر استفاده از روکش موقت بر روی دندانها تا زمان ساخت روکش دائمی لازم نیست.
نگهداری
برای نگهداری و مراقبت از روکش لازم است به نکات زیر توجه شود:
- مسواک زدن دندانها دو بار در روز با خمیردندان غیر ساینده و استفاده از نخ دندان برای یک بار در روز. هنگامی که فرد نواحی اطراف روکش را نخ دندان میکشد، لازم است نخ دندان از جلو به عقب بین دندانها حرکت داده شود و از کشیدن نخ دندان به سمت بالا یا پایین مشابه حالت عادی خودداری گردد.
- لازم است حداقل سالی دو بار با دندانپزشک برای بررسی شرایط روکش ملاقات شود.
- لازم است از خوردن غذاهای سخت که نیازمند وارد کردن فشار زیاد در هنگام جویدن غذا است، تا حد ممکن اجتناب شود. همچنین لازم است بیمار از جویدن یخ یا شکستن شیرینیهای سفت شده با روکش خودداری نماید.
- در صورت وجود عادت دندانقروچه، لازم است از محافظ شبانه در دهان برای اجتناب از وارد شدن آسیب به روکش دندان و نیز دندانهای طبیعی استفاده گردد.
- لازم است عادت جویدن ناخن (در صورت وجود) ترک شود، زیرا انجام این کار میتواند روکش دندان را دچار آسیب نماید.
- استفاده از دهانشویه میتواند از سلامت دهان و دندان شما مراقبت کند، اما نباید به این منظور از دهانشویههای حاوی الکل استفاده شود.
- استفاده از رژیم غذایی سالم و متوازن بدون مصرف زیاد مواد غذایی اسیدی، حاوی شکر، یا کربوهیدرات که میتوانند باعث تشکیل پلاک بر روی دندانها شوند.
- ترک سیگار. در حقیقت سیگار کشیدن میتواند تاثیر منفی بر سلامت دهان و دندان فرد داشته باشد.
هزینه روکش دندان
آمادهسازی دندان، تعداد روکشهای مورد نیاز، مواد مورد استفاده برای ساخت روکش، و سایر فاکتورهای مانند آن میتوانند بر هزینه روکش دندانهای فرد تاثیر داشته باشند. هر چند اکثر موسسات بیمه حداقل بخشی از هزینه روکش دندان را تحت پوشش قرار میدهند، هزینه درمان با این روش احتمالاً یکی از عوامل تعیین کننده برای انتخاب درمان برای شما خواهد بود. به همین خاطر بهترین راه برای اطلاع دقیق از هزینه روکش دندان میتواند هماهنگی جلسه مشاوره با دندانپزشک در مطب وی باشد.

